ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΞΥΛΙΝΩΝ ΕΠΙΠΛΩΝ


1 .Λευκό ξύδι και ελαιόλαδο

Το λευκό ξύδι είναι γνωστό για τις καθαριστικές του ιδιότητες. Βρίσκει χρήση σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, λόγω της αποτελεσματικότητας του. Τι γίνεται, όμως, αν το συνδυάσουμε με λίγο ελαιόλαδο; 
Ο καθαρισμός ξύλινων επίπλων γίνεται πιο εύκολος!
Υπάρχει μια πολύ απλή συνταγή που μπορείτε να ακολουθήσετε Θα χρειαστείτε:
1 βάζο με καπάκι.
1 μέρος λευκό ξύδι.
3 μέρη ελαιόλαδο.
Βάζετε το ξύδι και το ελαιόλαδο στο βαζάκι και ανακινείτε καλά, για να δημιουργηθεί ένα μείγμα. Με αυτό, απλώνετε πάνω στις επιφάνειες που επιθυμείτε να καθαρίσετε με ένα καθαρό πανί. Τρίβετε καλά την ξύλινη επιφάνεια και αφήνετε το μείγμα να δράσει. 
Αν έχετε στο σπίτι ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αντί για το βαζάκι. Έτσι, θα έχετε μεγαλύτερο έλεγχο της ποσότητας μείγματος που βάζετε πάνω σε κάθε σημείο του επίπλου.

2 .Λεμόνι

Σε περίπτωση που δεν έχετε φιλικά αισθήματα για το ξύδι, θα χρειαστείτε μια εναλλακτική. Στη συνταγή που δείτε παραπάνω, μπορείς να αντικαταστήσετε το ξύδι με το χυμό ενός λεμονιού. Δηλαδή, το λεμόνι δρα ως καθαριστικό και απολυμαντικό, όπως το λευκό ξύδι. Αν φοβάστε ότι μπορεί το έπιπλο να “κολλάει” μετά τον καθαρισμό, προσθέστε στο μείγμα σου λίγες σταγόνες νερό.
Ωστόσο, το ελαιόλαδο είναι απαραίτητο συστατικό και δεν αντικαθίσταται. Αυτό συμβαίνει, γιατί έχει την εξαιρετική ιδιότητα να γυαλίζει τα έπιπλα και να τα θρέφει σε βάθος, γλυτώνοντας τα από σημάδια φθοράς. Συνεπώς, προτείνεται ανεπιφύλακτα, μιας και στη χώρα μας δεν αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση. Έχετε υπόψιν ότι ο καθημερινός καθαρισμός ξύλινων επίπλων επιτρέπεται να γίνει με αυτή τη συνταγή.

3 .Μπύρα

Ήρθε η στιγμή να μάθετε για τη θαυματουργή δράση της μπύρας. Μπορεί να μην το περιμένατε, αλλά το ποτό αυτό που τόσο αγαπάμε όλοι, δε χρησιμεύει μόνο σαν ποτό. Αν το προηγούμενο βράδυ ανοίξετε ένα μπουκάλι μπύρας, το οποίο δεν  έχει τελειώσει, μπορείτε με αυτό να γυαλίσετε τα ξύλινα έπιπλα σας. Αν δεν έχετε ένα ανοιχτό μπουκάλι, απλώς αφήστε ένα μπουκάλι ανοιχτό για αρκετή ώρα. Επιθυμούμε να ξεθυμάνει πρώτα λίγο το ποτό και να μην αφρίζει.
Η διαδικασία είναι απλούστατη. Βρέξε ένα καθαρό πανί με μπύρα και τρίψε την ξύλινη επιφάνεια. Στη συνέχεια, στεγνώστε την επιφάνεια με ένα στεγνό, καθαρό πανί. Μετά από μερικές μέρες εφαρμογής της συνταγής, θα δείτε εμφανή αλλαγή στη γυαλάδα των επίπλων σας.

4 .Μελισσοκέρι

Το κερί μέλισσας είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε παρασκευάσματα για το γυάλισμα ξύλινων επιφανειών του εμπορίου. Είναι πολύ αποτελεσματικό και ανάλογα με το πόσο πυκνή είναι η ποσότητα του στο μείγμα, το μείγμα γίνεται πιο αποτελεσματικό.
Η συνταγή αποτελείται από:
25 γραμμάρια μελισσοκέρι.
100 γραμμάρια παραφινέλαιο πόσιμο, ή ελαιόλαδο.
10- 15 σταγόνες αιθέριου ελαίου από πεύκο, ή κέδρο.
Για αρχή, λιώστε το κερί μέλισσας σε μπέν μαρί. Στη συνέχεια, προσθέστε το παραφινέλαιο και ανακατέψτε καλά. Αφού αποσύρετε το μείγμα από τη φωτιά, προσθέστε το αιθέριο έλαιο και ανακάτεψε ξανά. Μην προσθέσετε το αιθέριο έλαιο όσο το μείγμα βρίσκεται στη φωτιά, γιατί θα εξατμιστεί και θα χάσετε τις ιδιότητες του.
Με ένα βαμβακερό πανί, απλώστε το μείγμα πάνω στην ξύλινη επιφάνεια που επιθυμείτε να καθαρίσετε, ή να γυαλίσετε. Τρίψτε απαλά την επιφάνεια σε όλο της το μήκος ομοιόμορφα. Αφήστε το να δράσει για περίπου 15- 20 λεπτά. Στο τέλος, τρίψτε την επιφάνεια με ένα καθαρό πανί, για να απορροφήσει τυχόν υπολείμματα της αλοιφής.

5 .Αμυγδαλέλαιο

Το αμυγδαλέλαιο είναι γενικά γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες για το ανθρώπινο σώμα, όπως την αντιγηραντική δράση. Ωστόσο, βρίσκει δράση και στο κεφάλαιο “καθαρισμός ξύλινων επίπλων”. Συγκεκριμένα, μπορεί να γυαλίσει, να καθαρίσει και να επιδιορθώσει ραγίσματα σε μικρές και μεσαίες επιφάνειες.
Θα χρειαστείτε:
2 κουταλιές νερό, κρύο ή χλιαρό
2 κουταλιές αμυγδαλέλαιο.
Μέσα σε ένα δοχείο, αναμείξτε το νερό με το αμυγδαλέλαιο. Στη συνέχεια, βρέξτε με το μείγμα ένα καθαρό πανί και τρίψτε την επιφάνεια του ξύλινου επίπλου. Δε χρειάζεται να ξεπλύνετε, ούτε να ξανατρίψτε με στεγνό πανί. Απλώς αφήστε το μείγμα να δράσει και να στεγνώσει μόνο του. Ο καθαρισμός ξύλινων επίπλων του σπιτιού σας θα είναι πάρα πολύ εύκολος!

6. Κατάλληλο περιβάλλον

Εδω  δεν περιγράφεται μια συνταγή, αλλά κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχετε, για να αντέχουν περισσότερο στο χρόνο τα ξύλινα έπιπλα σας. Ο καθαρισμός ξύλινων επίπλων σίγουρα φαίνεται πιο απλή υπόθεση τώρα που γνωρίζετε τις σωστές συνταγές, αλλά δεν αρκεί αυτό. Για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι τα ξύλινα έπιπλα φθείρονται περισσότερο σε περιβάλλοντα πολύ ζεστά, ή ξηρά; 
Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που μπορεί να απειλήσει περισσότερο τα ξύλινα έπιπλα σας, κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους δείξετε ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα.
Επίσης, και το χειμώνα θα πρέπει να προσέχετε να μην εκθέτετε τα ξύλινα έπιπλα πολύ κοντά σε πηγές θερμότητας. Δηλαδή, αν βάλετε την ξύλινη καρέκλα  ακριβώς μπροστά στο καλοριφέρ, μπορείτε να περιμένετε ότι θα εμφανίσει σημάδια φθοράς και θαμπή όψη. 
Αντιθέτως, αν στο χώρο υπάρχει μια σχετική υγρασία, τα ξύλινα έπιπλα θα το εκτιμήσουν πολύ. Ένα βάζο με αληθινά λουλούδια, μια γλάστρα, μια γυάλα με χρυσόψαρα, είναι μερικές επιλογές που μπορούν να κάνουν διαφορά.
Μετά από όλα αυτά, σίγουρα ο καθαρισμός ξύλινων επίπλων θα  φαίνεται εύκολος
. Αν βέβαια προτιμάτε να το αφήσετε στα χέρια κάποιου πιο έμπειρου, ή αν η ζημιά δε διορθώνεται,σκεφτείτε ότι απλώς κάνετε το καλύτερο για το έπιπλο σας.
Δεν μπορούμε εύκολα να αντικαταστήσουμε την εμπειρία ενός εξειδικευμένου μάστορα στον τομέα του.!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις