ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ?

Η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και της ψυχαγωγίας των παιδιών στις μεγαλουπόλεις, θα έπρεπε να γίνεται σε ειδικά πιστοποιημένους χώρους που μέσα σε κλίμα ασφάλειας τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι, την άσκηση και την συναναστροφή με τους συνομήλικους να αναπτυχθούν και να κοινωνικοποιηθούν.

Τι σας έρχεται στον νου όταν ακούτε την λέξη παιδική χαρά;

Έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο με προδιαγραφές ασφαλείας, με την κατάλληλη υποδομή, κατάλληλα υλικά και παιχνίδια, με σωστή οργάνωση που αποτελεί ένα σύμβολο ξενοιασιάς και δημιουργικότητας για τα παιδιά.
Πόσο όμως απέχουν όλα αυτά από την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά γονείς και παιδιά στις αστικές κυρίως περιοχές;

Τα σημαντικότερα στοιχεία που έχουν καταγραφεί αφορούν την ακαταλληλότητα του περιβάλλοντος καθώς ένας μεγάλος αριθμός των παιδικών χαρών είναι φτιαγμένος δίπλα σε ρέματα, κάτω από πυλώνες της ΔΕΗ, δίπλα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας οχημάτων, κοντά σε σιδηροδρομικές γραμμές, σε χώρους με ηχορύπανση ή σε μέρη όπως κοιμητήρια που μπορεί να βλάψουν την ψυχική υγεία των παιδιών. Αν σημειωθεί ότι οι περισσότερες παιδικές χαρές δεν είναι περιφραγμένες ή έχουν κατεστραμμένη περίφραξη και παντελή έλλειψη φύλαξης, μπορείτε εύκολα να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.



Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η ακαταλληλότητα των παιχνιδιών. Είτε αυτά είναι ξύλινα, μεταλλικά ή πλαστικά παρατηρείται φθορά στα παιχνίδια τα οποία σπανίως αντικαθίστανται ή υπάρχει έλλειψη συντήρησης. Ο ασυντήρητος εξοπλισμός συνήθως γίνεται αιτία για μια σειρά ατυχημάτων σε παιδιά, όπως παγίδευση, τραυματισμοί από προεξέχοντα τμήματα ή στραγγαλισμοί από αιωρούμενα σχοινιά ή πτώσεις από μονόζυγα κτλ. Τα σκουριασμένα μεταλλικά παιχνίδια και τα ξύλινα σπασμένα παιχνίδια ή ακόμα και τα παγκάκια που είναι γεμάτα με ακίδες μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα επικίνδυνα. Τσουλήθρες με μεγάλη κλίση, σπασμένες κούνιες χωρίς κάθισμα, κομμένα σχοινιά, όχι μόνο δεν βοηθούν στο παιχνίδι των παιδιών αλλά το καταστούν ιδιαίτερα επικίνδυνο αφού οι πτώσεις από παιχνίδια Παιδικής χαράς είναι η πρώτη αιτία επισκέψεων στα νοσοκομεία Παίδων.
Ο ανεπαρκής χώρος μεταξύ των παιχνιδιών είναι μια ακόμα συχνή αιτία ατυχημάτων. Όταν τα παιχνίδια επικαλύπτουν το ένα το άλλα δυστυχώς δημιουργούνται δυσάρεστες καταστάσεις. Τα παιδιά παίζουν συχνά χωρίς επίβλεψη από κάποιον ενήλικα και δεν υπάρχει κάποιος που θα θέσει κανόνες και όρια για την ομαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού.
Η επίστρωση των χώρων της παιδικής χαράς συνήθως είναι από χώμα, χαλίκια, σπάνια με γκαζόν και πολύ λιγότερο είναι επικαλυμμένη με ελαστικό ταρτάν από ανακυκλωμένα ελαστικά, για την αποφυγή των κραδασμών, που είναι και το πλέον καταλληλότερο υλικό. Η άμμος θεωρείται από τα πλέον ασφαλή υλικά για την επίστρωση των παιδικών χαρών αν και συχνά χρησιμοποιείται για την αφόδευση των αδέσποτων ή των κατοικίδιων φίλων μας.
Τις βραδινές κυρίως ώρες οι Παιδικές χαρές μετατρέπονται σε καταφύγιο για χρήστες τοξικών ουσιών, με αποτέλεσμα ο περιβάλλον χώρος να είναι γεμάτος με σύριγγες. Από ότι διαπιστώθηκε ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς μη βρίσκοντας έναν κάδο σκουπιδιών πετούν τα αποτσίγαρα αλλά και τα σκουπίδια τους στο χώμα μην κατανοώντας ότι τελικοί αποδέκτες είναι τα ίδια τα παιδιά τους.
Σε σπάνιες περιπτώσεις παρατηρήθηκε ότι με την παρέμβαση εθελοντικών ομάδων δράσης, παιδικές χαρές μεταμορφώθηκαν και αποτέλεσαν και πάλι ένα πνεύμονα ζωής για την πόλη και τους κατοίκους της.
Είναι λυπηρό αλλά δυστυχώς υπάρχουν πολύ λίγα φωτεινά παραδείγματα Παιδικών χαρών με παιχνίδια εξωτερικού χώρου από σύγχρονες εταιρείες που πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προστατέψουν τα παιδιά τους;
Ασφαλώς να μάθουν να είναι παρατηρητικοί και προνοητικοί και αν διαπιστώσουν μετά από έλεγχο ότι κάποια παιχνίδια είναι επικίνδυνα και δεν τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, να ενημερώσουν τον δήμο τους για να σπεύσει να τα συντηρήσει. Αν οι προσπάθειές τους δεν αποδώσουν θα μπορούσαν με ιδιωτική πρωτοβουλία και με συντονισμένες κινήσεις και δράσεις να αναλάβουν την συντήρηση και την καθαριότητα της παιδικής χαράς, μιας και η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει πια τέτοιες πολυτέλειες. Επίσης θα μπορούσαν να επιβλέπουν με προσοχή το παιχνίδι των παιδιών προσχολικής ηλικίας και να βάζουν κανόνες και όρια στα παιδιά τους για ένα ασφαλές, ξένοιαστο και ευχάριστο παιχνίδι. Εκείνο που πάντα προτείνω και το εφαρμόζω στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι το: «Παίξτε και διασκεδάστε μαζί με τα παιδιά σας στην παιδική χαρά». Και εσείς θα ξαναβρείτε το μικρό παιδί που κρύβεται μέσα σας, αλλά και τα παιδιά σας θα το χαρούν αφάνταστα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ecoview.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις